Työntekijätarinat

Työharjoittelu avasi uusia mahdollisuuksia insinööriopiskelijalle

Olin kesätöissä HKL:n kunnossapidossa armeijan jälkeen, ja silloin jo huomasin, että talossa on hyvä henki. Opiskelen Metropolia ammattikorkeakoulussa sähköinsinööriksi, erikoistumisalanani sähkövoimatekniikka. Armeijan jälkeisen positiivisen kesätyökokemuksen vuoksi päätin hakea harjoitteluun käytönjohtajien avuksi infrapalveluihin.

Nuori mies istuu läppäri sylissään.

Tämä teksti on kirjoitettu ennen 1.2.2022, kun Kaupunkiliikenne Oy oli vielä HKL.

Tein muun muassa ohjeistuksen omakäyttömuuntajille Länsimetron ensimmäisen vaiheen asemille, ja olin mukana, kun Kiwa Inspecta Oy:n tarkastaja suoritti sähkölaitteistojen määräaikaistarkastuksia varikoilla. Tarkastusten jälkeen tuotin materiaalin, jonka avulla tarvittavat toimenpiteet tuli suorittaa seuraavaan tarkastukseen mennessä.

Vastuuta, apua ja tukea

Tein HKL:lle kaksi kolmen kuukauden harjoittelujaksoa, ja sain vielä määräaikaisen työn ensimmäisen ja toisen harjoitteluni jälkeen. Ensimmäiselle harjoittelujaksolle mennessäni ajattelin, että joudun keittelemään kahvia ja pyöritellä peukaloita päivät pitkät. Asia ei todellakaan ollut näin. Vastuuta tuli juuri sen verran kuin oli itse valmis ottamaan. Sain aina apua ja tukea, kun sitä pyysin. Tykkäsin myös siitä, että työilmapiiri ei ollut turhan vakava. Parasta oli se, että tunsin olevani osa ryhmää eikä minua jätetty ulkopuoliseksi.

Sain perehdytystä sen verran, kun koin itse sitä tarvitsevani. Minulla oli omat ohjaajat, mutta keneltä vain saatoin pyytää apua. Perehdytystä olisi varmasti ollut enemmänkin tarjolla, mutta olen itseohjautuvaa tyyppiä, ja pidän siitä, että saan itse keksiä asioihin ratkaisuja, ja niin minun myös annettiin tehdä.

Parasta oli se, että tunsin olevani osa ryhmää eikä minua jätetty ulkopuoliseksi.

Opin harjoittelussani työelämän sääntöjä, kuten sen, miksi asiat tehdään tietyllä tavalla. Koulutukseni kannalta oli hyödyllistä, että pääsin käytännössä opettelemaan keskijännitteisiin liittyviä asioita, joita koulussa käytiin vasta seuraavana vuonna. Olin siis saanut jo hyvin etumatkaa, kun asiaa ryhdyttiin opiskelemaan. Työharjoittelu tuki opiskeluani ja opiskelusta saatu tieto työtäni.

HKL on tarjonnut minulle mahdollisuuden kehittää itseäni ja olla oma itseni töissä. Tulevaisuudessa minua kiinnostaisi työskennellä käytönjohtajana suurjännitteisiin liittyvien töiden parissa. Haluaisin ehdottomasti töihin HKL:lle, jos vain sopiva paikka avautuisi. HKL:llä saa työskennellä ainutlaatuisessa ympäristössä ja erityisosaamista vaativissa tehtävissä metrojen ja ratikoiden parissa.

Suosittelen hakemaan työharjoitteluun HKL:lle. Itse päädyin työpaikkailmoituksen kautta. Vaikka vaatimukset tuntuisivat kovilta, kannattaa kuitenkin yrittää. Niin minäkin sain paikan. Harjoittelupaikkaa voi kysellä eri yksiköiden päälliköiltä myös suoraan.

Sähköinsinööriopiskelija Jesse Parttimaa