Suomenlinnan lautta.

Suomenlinnan lautalla

Pääset Suomenlinnan linnoitussaarelle kesät talvet lauttojen kyydissä.

Joukkoliikenne tavoittaa myös Suomenlinnan

Suomenlinnan lauttaliikenne on osa pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä, joten lautoilla käyvät niin Helsingin sisäiset liput kuin seutuliputkin. Jos sinulla ei ole HSL:n lippua, sinun tulee hankkia lippu mantereella olevasta automaatista, sillä lautoilla ei ole käteisrahastusta.

Lautta liikennöi vuoden jokaisena päivänä

Suomenlinnan lauttaliikenteen aikatauluineen ja lippuineen järjestää Helsingin seudun liikenne HSL, ja lauttoja operoi Kaupunkiliikenne Oy. Käytännössä liikennöinnistä huolehtii Kaupunkiliikenne Oy:n tytäryhtiö Suomenlinnan Liikenne Oy.

Helsingin muille saarille liikennöivät yksityiset liikennöitsijät, ja näiden lauttojen reitit, aikataulut ja matkalippujen hinnat vaihtelevat liikennöitsijän mukaan.

Suomenlinnaan pääsee Kauppatorilta vuoden jokaisena päivänä ja arkisin myös Katajanokalta. Lähtölaituri sijaitsee Kauppatorilla Keisarinnankivi-muistomerkin eli kaksipäisen kotkan tuntumassa. Katajanokan laituri sijaitsee Katajanokan kärjessä.

Kauppatorilta Suomenlinnan päälaituriin liikennöivät M/S Suokki, M/S Suomenlinna II ja M/S Tor. Katajanokalta lähtevä huoltolautta M/S Ehrensvärd ajaa Suomenlinnan huoltolaituriin. Matka Suomenlinnaan kestää vartin verran.

Matkustajapaviljonki Kauppatorilla

Suomenlinnan lautan lipputerminaali, lähikuva.

Kauppatorin terminaalin matkustajapaviljonki valmistui vuonna 1952 Helsingin olympialaisiin. Rakennus on palvellut valmistumisestaan lähtien Suomenlinnan lauttaliikenteen matkustajien odotustilana ja kesäisin lipunmyyntitilana. 

Matkustajapaviljonki entisöitiin kesällä 2020 rakennuksen tyyli ja aikakausi huomioiden. Paviljongon puurunko kunnostettiin, ulkoseinien tammiverhous, lattia ja vesikatto uusittiin ja valaisimet entisöitiin. Ikkunakarmit kunnostettiin puusepäntyönä siten, että kaikki säilytettävissä oleva kunnostettiin ja vaurioituneet osat korvattiin uudella tammella. Ulko-ovet uusittiin alkuperäisten mukaisina ja niissä käytettiin alkuperäisiä vetimiä ja potkupeltejä. Myös odotustilan penkki kunnostettiin.