Raitiovaunupysäkit ja rata
Raitiovaunupysäkkejä on Helsingissä yli 300 kappaletta. Raitioliikenteen linjaratapituus on 85,1 kilometriä.
Pysäkit
Useimmat pysäkit on korotettu, jolloin pysäkin pinta ja matalalattiavaunun kynnys ovat miltei samalla tasolla. Valtaosa pysäkeistä on katoksellisia. Raitiopysäkkejä hallinnoi Kaupunkiliikenne Oy ja pysäkkikatoksia JCDecaux Finland Oy.
Raitiopysäkkien puhtaana- ja talvikunnossapitäjä vaihtelee sijainnin mukaan. Ajoradan keskellä olevista erillisistä pysäkeistä huolehtii Kaupunkiliikenne Oy ja puistoalueisiin sekä kaupungin kiinteistöihin rajautuvista pysäkeistä Helsingin kaupunkiympäristön toimiala. Kiinteistöjen edustalla olevista ratikkapysäkeistä huolehtivat asianomaiset kiinteistöt.
Turvallinen etäisyys pysäkin reunasta on merkitty pysäkille valkoisella reunuksella. Se toimii myös huomioraitana korkean reunakiven vieressä.
Käytäthän suojatietä rataa ylittäessäsi ja pysäkiltä poistuessasi!
Vilkkaimpien raitiovaunupysäkkien Helmi-pysäkkinäytöt (Helsingin liikennevaloetuus- ja matkustajainformaatiojärjestelmä) näyttävät linjoittain kahden seuraavan vaunun reaaliaikaista saapumisaikaa.
Pysäkkinäytöt tarkastavat vaunun sijainnin satelliittipaikannuksen avulla. Jos vaunu ei jostain syystä saa yhteyttä satelliittiin, pysäkkinäytöt näyttävät vaunun aikataulunmukaista saapumisaikaa (~ -merkki minuuttien edessä). Tällöin näytön ilmoittama aika ei välttämättä pidä tarkasti paikkaansa.
Pysäkkinäytöt eivät myöskään pysty näyttämään poikkeusreitillä olevien vaunujen saapumisaikoja. Tästä syystä näytöt suljetaan joskus kokonaan, jotta taulu ei antaisi matkustajille väärää tietoa. Mahdollisesta poikkeusreitistä kerrotaan kuitenkin tällöin taulun alareunassa kiertävässä infotekstissä.
Pysäkkinäyttöjen toiminnasta vastaa HSL.
Raitiovaunupysäkeillä mitataan mm. niiden korkeus, leveys, pituus ja sivuttaiskaltevuus, joiden arvoista lasketaan esteettömyysindeksi. Paras mahdollinen esteettömyysindeksi on 100. Vuonna 2021 esteettömyysindeksi oli 74 prosenttia.
Rata
Raitioliikenteen linjaradan pituus yhteen suuntaan on 85,1 km. Raitioliikenteellä on kokonaan omaa kaistaa Helsingissä noin 30 km. Viihtyisyyttä lisäävää ja pölyä sitovaa ruohorataa on yhteensä 3,5 km. Linjaradan lisäksi rataa on myös varayhteyksinä ja varikoilla.
Pidämme yllä raitioratoja sekä raitiovaunupysäkkejä ja teemme osan niiden peruskorjauksista.
Huolehdimme esimerkiksi raitiolinjojen ilmajohtojen ja muun ratasähkötekniikan asennuksista ja huolloista, pidämme vastuullemme kuuluvat pysäkit kunnossa ja valmistamme tarvittavia raide-elementtejä, kuten ristikkoja, vaihteita ja kaarteita.
Raitiovaunurata taipuu moneksi. Esimerkiksi Mäkelänkadulla vaunut pääsevät porhaltamaan sutjakasti omaa kaistaansa, kun taas kantakaupungin ahtailla kaduilla mennään muun liikenteen seassa. Helsingin rataprofiili mutkineen ja mäkineen on paikoin varsin vaativa.