Raitiovaunu Hakaniemessä.

Raitiovaunupysäkit ja rata

Raitiovaunupysäkkejä on Helsingissä yli 300 kappaletta. Raitioliikenteen linjaratapituus on 80,6 kilometriä.

Pysäkit

Useimmat pysäkit on korotettu, jolloin pysäkin pinta ja matalalattiavaunun kynnys ovat miltei samalla tasolla. Valtaosa pysäkeistä on katoksellisia. Raitiopysäkkejä hallinnoi Kaupunkiliikenne Oy ja pysäkkikatoksia JCDecaux Finland Oy.

Raitiopysäkkien puhtaana- ja talvikunnossapitäjä vaihtelee sijainnin mukaan. Ajoradan keskellä olevista erillisistä pysäkeistä huolehtii Kaupunkiliikenne Oy ja puistoalueisiin sekä kaupungin kiinteistöihin rajautuvista pysäkeistä Helsingin kaupunkiympäristön toimiala. Kiinteistöjen edustalla olevista ratikkapysäkeistä huolehtivat asianomaiset kiinteistöt.

Turvallinen etäisyys pysäkin reunasta on merkitty pysäkille valkoisella reunuksella. Se toimii myös huomioraitana korkean reunakiven vieressä.

Käytäthän suojatietä rataa ylittäessäsi ja pysäkiltä poistuessasi!

Rata

Raitioliikenteen linjaradan pituus yhteen suuntaan on 55,6 km. Raitioliikenteellä on kokonaan omaa kaistaa Helsingissä noin 30 km. Viihtyisyyttä lisäävää ja pölyä sitovaa ruohorataa on yhteensä 3,5 km. Linjaradan lisäksi rataa on myös varayhteyksinä ja varikoilla.

Pidämme yllä raitioratoja sekä raitiovaunupysäkkejä ja teemme osan niiden peruskorjauksista.

Huolehdimme esimerkiksi raitiolinjojen ilmajohtojen ja muun ratasähkötekniikan asennuksista ja huolloista, pidämme vastuullemme kuuluvat pysäkit kunnossa ja valmistamme tarvittavia raide-elementtejä, kuten ristikkoja, vaihteita ja kaarteita.

Raitiovaunurata taipuu moneksi. Esimerkiksi Mäkelänkadulla vaunut pääsevät porhaltamaan sutjakasti omaa kaistaansa, kun taas kantakaupungin ahtailla kaduilla mennään muun liikenteen seassa. Helsingin rataprofiili mutkineen ja mäkineen on paikoin varsin vaativa.