Työntekijätarinat

Raitiovaununkuljettaja tekee tulevaisuuden työtä

Olen Marko ja työskentelen Kaupunkiliikenne Oy:ssa raitiovaununkuljettajana. Kipinä tähän työhön lähti alun perin eräältä ystävältäni, joka työskenteli myös raitiovaununkuljettajana. Hän kertoi työstään avoimesti siitä kysyessäni, ja hän vaikutti aidosti tykkäävän työstään. Itse työskentelin tuolloin vielä muualla, mutta kun alanvaihto tuli itselleni ajankohtaiseksi, oli helppo valita raitiovaununkuljettajan työ.

Hymyilevä raitiovaununkuljettaja seisoo raitiovaunun edessä.

Ja toden totta, ystäväni oli oikeassa, tämä on mukavaa työtä, jossa pääsee näkemään kaupunkia laajalti. Olin raitiovaununkuljettajakurssilla huhtikuussa 2019. Tässä työssä oppii aina uutta, mikä on työn yksi hyvistä puolista. Tylsää ei ole. Raitiovaununkuljettaja tekee tulevaisuuden työtä.

Aiemmin työskentelin kiinteistönhoitajana/laitosmiehenä ja yrittäjänä. Verrattuna entiseen työhöni yrittäjänä nykyinen työni on paljon stressittömämpää. On mukavaa, kun työpäivän jälkeen saa jättää työt taakseen odottamaan seuraavaa päivää. Aiemmin kiinteistönhoitajan tehtävissä sai välillä vapaa-ajallakin olla hälytysvalmiudessa. Ja yrittäjällä on tietysti aina yrittäjän stressi kannettavanaan.

Näen aamuisin, kun kaupunki vähitellen herää auringonnousuun ja iltaisin hienot auringonlaskut Helsingin yllä.

Pidän nykyisessä työssäni siitä, että minulla on siinä ikään kuin maisemakonttori ulottuvillani koko ajan. Näen aamuisin, kun kaupunki vähitellen herää auringonnousuun ja iltaisin hienot auringonlaskut Helsingin yllä. Niihin ei koskaan kyllästy. Ja olen koko ajan tapahtumien keskiössä, sillä kantakaupungissahan tätä työtä tehdään. Kaupunkituntemus on kasvanut valtaisasti työn myötä, ja siitä on ollut hyötyä myös työn ulkopuolella.

Uralla voi edetä

Me ajetaan siellä, missä tapahtuu. On mukavaa vaikuttaa kanssaihmisten arjen sujuvuuteen omalta osaltaan. Matkustajien iloiset hymyt ja kiitokset matkan jälkeen sekä tervehdykset vaunuun noustessa kuuluvat työn parhaimpiin puoliin, kuten ehdottomasti myös kannustava ja toiset huomioon ottava työporukka.

Raitiovaununkuljettajan työssä voi päästä ajo-opettajaksi ja vanhemmaksi kuljettajaksi. Itsekin olen toiminut vanhempana kuljettajana nuorelle kurssilta valmistuvalle kuljettajalle, jolle sain jakaa tietämystäni ja hyväksi havaittuja asioita liikenteeseen ja raitiovaununtekniikkaan liittyen. Vanhempana kuljettajana saa myös tutustua uusiin kuljettajiin. Lisäksi tässä työssä on mahdollisuus edetä esimerkiksi liikennetyönjohtoon, liikenteenohjauskeskukseen tai vaikkapa ryhmäpäälliköksi. Itse olen näitä harkinnut, ja ehkä tulevina vuosina löydänkin itseni jostain näistä tehtävistä. Toistaiseksi kuitenkin olen ajatellut pysyä raitiovaununkuljettajana.

Olen päässyt työssäni osallistumaan myös erilaisiin sosiaalisen median projekteihin ja kuvauksiin, jossa otettiin kuvia yhtiömme sisäistä ja ulkoista viestintää varten. Kuvia oli julkisissa liikennevälineissä sekä muun muassa Instagramissa.

Haasteita ja hauskoja tilanteita

Työn haasteista voisin kertoa sen, että on hyvä osata ennakoida erilaisia liikenteessä sattuvia tilanteita. Tilanteet ovat erilaisia, mutta ennakoimisella pärjää. Myös väärin pysäköidyt autot liian lähellä kiskoja tuovat omat haasteensa. Näistä kuitenkin selviää, ja tilanteita oppii lukemaan oikein. Ja onhan meidän apuna mainiot kikkamiehet ja 125-raivausauto, jotka tarvittaessa siirtävät väärin pysäköidyt autot ja muut liikenne-esteet muualle.

Työssäni sattuu välillä  hauskoja tilanteita. Eräs maininnan arvoinen voisi olla se, kun viime kesänä ajaessani linjalla 10 oli nuori miehenalku Pikku-Huopalahdessa pysäkillä pyörällään odottamassa Korppaanmäentiellä. Kun lähdin pysäkiltä liikkeelle, tämä nuori kaveri ajoi pyörällään vaunun vieressä jalkakäytävän puolella. Päättärillä hän tuli sitten luokseni juttelemaan. Sanoi nimensä ja kertoi olevansa kova ratikkafani. Nuorukainen sanoi seuraavansa usein ratikkaliikennettä asuinpaikkansa lähistöllä ja haluavansa isona ratikkakuljettajaksi. Näytin hänelle kuljettajan ohjaamoa, josta hän innostui. Lopuksi vielä heitettiin yläfemmat.

Hienoa, että nuoria tämä työ kiinnostaa, sillä Kaupunkiliikenne Oy ja raitioliikenne tulee kasvamaan huomattavasti tulevien vuosien aikana. Tämä on siis myös tulevaisuuden työtä.

Jos sinua kiinnostaa liikkuva maisemakonttori kaupungin sykkeessä, suosittelen hakemaan raitiovaununkuljettajakurssille, niitähän on taas luvassa!

Marko Kaislama

raitiovaununkuljettaja