Kaksi polkupyörää Pyörätallin telineessä.

Kaisantunnelin Pyörätalli

Uusi liityntäpyöräpysäköintikohde Helsingin keskustassa, pysäköintipaikkoja lähes 900 polkupyörälle.

Mies asettaa polkupyörää telineeseen Pyörätallissa.

Kaisantunnelin yhteyteen sijoittuva Pyörätalli avattiin käyttöön 1.7. 2024. Kaupunkiliikenne Oy:n hallinnoimassa tallissa on pysäköintipaikkoja lähes 900 polkupyörälle.

Pyörätalli on uusi, merkittävä liityntäpyöräpysäköintikohde Helsingin keskustassa, ja se tulee parantamaan merkittävästi pyöräliikennettä tukevien palveluiden tarjontaa keskustassa. Kohteessa on huomioitu erilaisten pyörätyyppien tarpeet.

Avoinna

Ma–su klo klo 5–23

Pyörätallista löytyvät seuraavat palvelut

  • Runkolukituksen mahdollistavia pysäköintipaikkoja
  • Pyöränpesupiste
  • Pyöränhuoltopiste
  • Sähköpyörän akun latausmahdollisuus (pilottivaiheessa maksuton)
  • Vesipiste
  • Tavaransäilytyslokerot
  • Yksityisen pyöränhuoltoliikkeen tarjoama maksullinen pyöränhuoltopalvelu (Helsingin Pyörähuolto Oy)

Helsingin päärautatieasema on yksi Suomen vilkkaimmista joukkoliikenteen solmukohdista. Tavoitteena on lisätä pyöräliikenteen sekä joukkoliikenteen houkuttelevuutta tarjoamalla turvallinen ja helppokäyttöinen pyöräpysäköintikeskus sisätilassa keskeisellä paikalla Helsingin ytimessä.

Pyörätallista löytyy runkolukituksen mahdollistavia pysäköintipaikkoja mahdollisimman monelle polkupyörälle, kuitenkin huomioiden erilaisten pyörätyyppien tarpeet, sekä erilaisia pyöräliikennettä tukevia palveluita.

Pyörää voi säilyttää tallissa yhtäjaksoisesti 10 vuorokautta. Mikäli pyöriä säilytetään pidempään, pysäköinninvalvonta siirtää ne kaupungin varikolle.


Lue lisää liityntäpysäköinnistä

Pyörätallin palvelut kehittyvät vaiheittain

Mies menossa pyörän kanssa Pyörätalliin.

Kaisantunnelin talli on pilotti, jota kehitetään vaiheittain. Pilotin tavoitteena on luoda ratkaisuja, joita voidaan tulevaisuudessa monistaa muihin liityntäpyöräpaikkoihin. Turvallisuus on tunnistettu pyöränsäilytyksessä tärkeimmäksi tavoitteeksi ja pyörätallissa on pyritty löytämään ratkaisuja, jotka takaavat sekä turvallisuuden että hyvän käytettävyyden.

Pilotin alussa Pyörätallin kulunvalvonta perustuu HSL-kortiin. Talliin pääsee sisään näyttämällä HSL-korttia lukijalle tallin ovella. Mikä tahansa HSL-kortti kelpaa, vaikka lukija ei ole sama kuin liikennevälineissä. Käyttäminen ei tässä vaiheessa vaadi rekisteröitymistä.

Syksyn aikana tulee käyttöön ratkaisu, jossa Pyörätallin käyttäjäksi pitää rekisteröityä ja asiakuuteen on liitettävä HSL-kortti. Rekisteröitymisen jälkeen HSL-kortti toimii avaimena talliin. Käyttäjäksi rekisteröityminen parantaa tallin turvallisuutta.

Vaikka talliin ei aluksi pääse HSL-sovelluksen avulla, se tulee myöhemmin mahdolliseksi. HSL-sovelluksen kehitetään loppuvuoden aikana toiminnallisuus, joka mahdollistaa sovelluksen käytön tunnisteena tallin käyttöön.

Pilottivaiheessa Pyörätallin käyttäjät voivat ladata maksutta sähköpyöriensä akkuja samalla, kun pyörä on pysäköitynä talliin. Latausta varten pyöräilijä tarvitsee oman laturin.

Kaupunkiliikenne Oy ja HSL seuraavat tallin käyttöä ja sen käytöstä kerätään palautetta.

Kuvagalleria

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Kaupunkiliikenne Oy tuottaa ja kehittää yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa Helsinkiin erilaisia pyöräliikenteen palveluita. Laadukkaan pyöräpysäköinnin tarjoaminen on merkittävä osa kokonaisvaltaista pyöräliikenteen edistämistä.