Työntekijätarinat
Elinkaariasiantuntijan katse on tulevaisuudessa
Elinkaarta täytyy ajatella pitkälle tulevaisuuteen. Elinkaariasiantuntija vaikuttaa paitsi infrahankkeiden elinkaareen, myös laajemmin koko Kaupunkiliikenteen toimintaan.

Liikennöinti, kalusto, olemassa olevat kiinteistöt ja uudet rakennushankkeet – elinkaaresta puhuttaessa lonkerot ulottuvat joka suuntaan.
Elinkaariasiantuntijan työssäni pääsen vaikuttamaan sekä infrahankkeiden elinkaareen että laajemmin Kaupunkiliikenteen toimintaan sisäisten kehityshankkeiden myötä. Kaupunkiliikenteen toiminnassa elinkaari liittyy pääasiassa rakentamiseen ja sen aiheuttamiin päästöihin. Lisäksi olemassa olevien kiinteistöjen elinkaaren kustannuksiin voidaan vaikuttaa parantamalla energiatehokkuutta.
Vaikuttavaa työtä
Käytännössä elinkaariasiantuntijan työ on projektipäälliköiden ja omistajien ohjaamista ja tukemista elinkaareen liittyvissä kysymyksissä. Konkreettinen vaikuttaminen tekee työstä mielenkiintoista. Pääsen vaikuttamaan sekä tähän hetkeen että kauemmas tulevaisuuteen. Hankkeissa pääsee heti kehittämään asioita ja tuloksia näkee aika nopeasti, kun taas kehitystyö on pitkäjänteisempää.
Työpäiviin mahtuu muun muassa hankkeisiin liittyviä kokouksia ja toisinaan suunnittelukokouksia. Parhaillaan pöydällä on kiertotaloustyöpajojen suunnittelu ja järjestäminen. Iso paino on kehityksessä, mutta hankkeisiin ja kehitystyöhön liittyvät tehtävät jakautuvat suunnilleen puoliksi.
Kehitystehtäviin kuuluu muun muassa Hiilineutraali Kaupunkiliikenne- eli Hilkka-ohjelman kehittäminen sekä erilaisten toimintaohjeiden ja dokumenttien laatiminen ja päivittäminen. Toimintatapojen muutos koskettaa tavalla tai toisella koko yhtiötä. Olenkin tiiviisti mukana Kaupunkiliikenteen vastuullisuustiimissä yhdessä ympäristöasiantuntijoiden kanssa.
Pääsen vaikuttamaan sekä tähän hetkeen että kauemmas tulevaisuuteen. Hankkeissa pääsee heti kehittämään asioita ja tuloksia näkee aika nopeasti, kun taas kehitystyö on pitkäjänteisempää.
Aloitin työssäni syksyllä 2023. Ympäristö- ja energiatekniikan insinöörille elinkaariasiantuntijan rooli Kaupunkiliikenteellä on istunut hyvin, ja työnkuva on luontevasti muotoutunut puolentoista vuoden aikana.
Vaikka työtä tehdään paljon tietokoneen ja kokouspöytien ääressä, vierailen työmailla ja muissa kohteissa, jos se on mahdollista. Asiantuntijatyöhön kuuluu myös oman alan tapahtumiin ja tilaisuuksiin osallistuminen.
Työtä tehdään kauaskantoisesti
Infrahankkeissa elinkaaren arviointi on hyvä tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja silloin elinkaariasiantuntija astuu kuvaan.
Tärkeintä on saada eri alojen suunnittelijat miettimään, miten päästöjä voidaan vähentää, sillä he tietävät parhaat ratkaisut. Työtäni on ohjata tätä tekemistä. Päästöjä aiheuttavista betonista ja teräksestä on vaikea luopua, mutta suunnittelussa pyritään mahdollisimman fiksuihin ratkaisuihin ja päästöjen pienentämiseen. Esimerkiksi luonnonkivi voi olla kalliimpi vaihtoehto, mutta pitkällä tähtäimellä se maksaa itsensä takaisin monin kerroin, sillä se on käytettävissä uudelleen. Elinkaarta arvioitaessa suositaan pitkäaikaisia ja laadukkaita materiaaleja.
Koskelan varikkohankkeessa olen mukana vaikuttamassa siihen, millainen maalämpöjärjestelmä uudelle varikolle tulee.
Joskus katse voi olla hyvinkin kaukana. Elinkaarta täytyy joskus ajatella jopa sadan vuoden päähän ja sen vuoksi päätösten pitää olla sellaisia, että niiden takana voi seistä.
Koen tärkeäksi osaksi työtäni, että voin olla määrittämässä mahdollisimman tasapuolista ja kaikilta kulmilta katsottua ja siten parasta ratkaisua. Päätökset pitää voida tehdä faktojen perusteella eikä mututuntumalla.
Uuden varikon tai radan rakentamisen kaltaisissa hankkeissa aikajänne on pitkä. Joskus katse voi olla hyvinkin kaukana. Elinkaarta täytyy joskus ajatella jopa sadan vuoden päähän ja sen vuoksi päätösten pitää olla sellaisia, että niiden takana voi seistä.
Leo Hakkarainen
Elinkaariasiantuntija