
Raitiovaunuvarikot
Raitiovaunuvarikkomme sijaitsevat Koskelassa, Töölössä, Vallilassa ja Roihupellossa.
Varikot
Raitiovaunut säilytetään ja huolletaan Töölön ja Koskelan varikoilla. Vallilassa tehdään myös isompia töitä kuten kolari- ja peruskorjauksia. Pikaraitiotien 550 (Raide-Jokeri) liikennettä varten valmistui oma varikko Roihupeltoon kesällä 2022.

Koskelan raitiovaunuvarikko
Koskela on raitiovaunuvarikoista suurin. Siellä huolletaan ja säilytetään kaksi kolmannesta raitiovaunuista, ja Koskelasta käsin liikennöidäänkin suurinta osaa raitiolinjoista, linjoja 1, 2, 3, 6, 6T, 7, 8 ja 9. Varikolle ovat sijoittuneet myös koulutustoiminta, ratasähkö ja ratakorjaamo.
- Sijainti:
- Koskelan nykyisen raitiotievarikon alue
- Toiminnat:
- raitiovaunujen säilytys
- kunnossapito
- raitiovaunukorjaamo
- ratakorjaamo ja
- ratakunnossapito.
- Kapasiteetti:
- 100 raitiovaunua:
- 37 kpl 28-metrisiä
- 8 kpl 45-metrisiä ja
- 19 kpl 35-metrisiä.
- Noin 17 huoltopaikkaa
- sorviraide
- 4 päivittäishuoltopaikkaa
- 2 vaunun ulkopesupaikkaa ja
- työvaunujen kunnossapitoalue.
- 100 raitiovaunua:
- Liikennöinti:
- kaupunkiraitioteiden itäpuolen linjat
- Kalasataman ja
- mahdollisesti toteutettavat Malmin ja Tuusulanväylän pikaraitiotiet.
- Peruskorjaus, arvioitu toteutusaikataulu:
- 2024–2027 Koskelan varikko tulee olemaan toinen Helsingin raitioliikenteen päävarikoista. Vallilan varikon korjaamotoiminta siirtyy tulevaisuudessa Koskelaan.

Töölön raitiovaunuvarikko
Töölö on raitiovaunuvarikoista pienin. Se palvelee linjoja 4, 5 ja 10. Töölössä huolletaan ja säilytetään noin kolmannes raitiovaunuista. Varikolla päivystää myös Kaupunkiliikenne Oy-Raitioliikenteen raivausauto HE125. Varikon vieressä toimii Ratikkamuseo.
- Sijainti:
- Töölö
- Toiminnat:
- raitiovaunujen säilytys
- kunnossapito
- päivittäissiivous
- vaunun ulko- ja sisäpesu ja
- sorvaus.
- Kapasiteetti:
- 31 kpl 26,5-metrisiä raitiovaunuja
- Liikennöinti:
- kantakaupungin raitiolinjat
- Peruskorjaus:
- 2015-2020
Töölön varikon peruskorjaus valmistui vuonna 2020. Kiskoremontti jatkui vuoteen 2021 ja lattiaremontti alkoi samana vuonna. Varikolla on nyt valmiudet toimia 10-20 lisävuotta raitiovaunuvarikkona.

Vallilan raitiovaunuvarikko
Vallilan varikolla toimivat raitiovaunukorjaamo ja ratojen kunnossapito. Korjaamotoiminta jatkuu siihen asti, kunnes Koskelan varikko valmistuu. Vallilan varikolla työskentelee valtaosa Kaupunkiliikenne Oy:n toimistotyöntekijöistä.
- Sijainti:
- Vallila
- Toiminnat:
- raitiovaunukorjaamo
- vaihto-osakorjaus
- maalaus
- ratakunnossapito ja
- toimistotilat.
- Kapasiteetti:
- 19 korjaamoraidetta
- Ei liikennöintiä

Roihupellon varikko
Roihupellon varikko valmistui kesällä 2022 pikaraitiotietä 550 liikennöiville Artic X54-vaunuille sekä niiden kevyisiin korjaustöihin. Varikon tontilla on raiteita yhteensä noin neljä kilometriä, josta rakennuksen sisällä 1,7 ja ulkopuolella 2,3 kilometriä. Vaihteita varikolla on 24 kappaletta.
- Sijainti:
- Roihupellon teollisuusalue.
- Toiminnat:
- raitiovaunujen säilytys ja kevyet korjaustyöt.
- Liikennöinti:
- Pikaraitiotie 550
- Kapasiteetti:
- 30 kpl 35-metrisiä pikaraitiotievaunuja,
- 2 päivittäishuoltopaikkaa,
- 3 huoltopaikkaa,
- sorviraide ja
- vaunun ulkopesupaikka.
Raitiovaunuvarikon rakentaminen aloitettiin lokakuussa 2019 ja rakennustyöt valmistuivat kesällä 2022. Rakennusvaiheen jälkeen tehtiin käyttöönottotestauksia vuoden 2022 loppupuolelle asti.
Varikon rakentamisen tieltä tontilta purettiin kaksi rakennusta: vanha bussien huoltorakennus ja bussien säilytyshalli. Ennen purkutöitä Raide-Jokeri-allianssi rakensi liittyvänä hankkeena HKL:lle uuden bussivarikon Roihupeltoon. Raitiovaunuvarikko rakennettiin vanhan bussivarikon paikalle.
Ympäristönäkökulmat on otettu laajasti huomioon sekä Raide-Jokerin että Roihupellon varikon suunnittelussa ja toteutuksessa. Varikon pihalle toteutettiin rakentamisen yhteydessä hulevesien viivytysallas, joka viivyttää hulevesiä varikon tontilla ennen niiden poisjohtamista. Hulevesien viivytyksellä tasataan tulvahuippuja ja parannetaan Mustapuroon päätyvien hulevesien laatua.
Luonnon monimuotoisuutta on tuettu myös siirtoistuttamalla erittäin uhanalaista kasvia, idänmasmaloa varikkoalueelle. Idänmasmalo on hernekasvi, joka on levinnyt Suomeen jääkauden jälkeen ja jonka yksi harvoista tunnetuista kasvupaikoista on sijainnut varikon lähellä Myllypurossa. Masmaloilla elää joitakin harvinaisia hyönteislajeja, kuten uhanalainen pikkusinisiipi. Kun kasvi leviää ja runsastuu, hyönteiset voivat hyödyntää kasvia, mikä voi lisätä sitä kautta uhanalaisten perhosten ja muiden hyönteisten populaatioita.