Työntekijätarinat

Hitsaaminen on käsityötä

Olen työskennellyt HKL:llä nyt melkein kymmenen vuotta. Kuusi vuotta kului Koskelan hallissa, jossa hitsataan muun muassa vaihteita ja ristikoita sekä taivutetaan ja kasataan janoiksi kiskoja. Viimeiset kolme vuotta olen tehnyt hitsaushommia ratapuolella. Ammatiltani olen levyseppähitsaaja.

Hitsaaja työssään raitiovaunukiskojen välissä.

Tämä teksti on kirjoitettu ennen 1.2.2022, kun Kaupunkiliikenne Oy oli vielä HKL.

Pidän työstäni, koska saan tehdä käsillä töitä. Tässä työssä pitää tehdä myös yövuoroja, mutta nautin niistä, koska silloin saa tehdä töitä rauhallisempaan tahtiin, ilman vilkasta auto- ja ratikkaliikennettä.

Iltavuoro alkaa yhdeksän maissa. Hörppäämme porukalla kahvikupposet ja kertaamme alkavan yön työtehtävät. Sen jälkeen hypätään hitsausautoihin. Yksi kiskojana on 18 metriä pitkä, ja kahden kiskon väliin jää skarvi, eli kiskokatko, joka pitää hitsata umpeen ja hioa tasaiseksi. Yhden skarvin hitsaamiseen kuluu noin tunti. Skarvit mitataan tarkkaan, ne kirjataan pöytäkirjaan ja tiedot lähetetään lopulta Traficomille.

Aamulla töiden päätyttyä ajan kotiin nukkumaan ja herään noin kahdeksan tunnin unien jälkeen viettämään perhearkea, kunnes uusi työvuoro taas alkaa.  Tykkään siitä, että ei tarvitse herätä herätyskellon pirinään.

Pidän työstäni, koska saan tehdä käsillä töitä. Tässä työssä pitää tehdä myös yövuoroja, mutta nautin niistä, koska silloin saa tehdä töitä rauhallisempaan tahtiin, ilman vilkasta auto- ja ratikkaliikennettä.

Loppukeväästä, kesällä ja alkusyksystä hitsareilla on kiireisintä, koska silloin vanhaa rataa revitään jatkuvasti irti ja uutta asennetaan tilalle. Töitä paiskitaan pääosin öisin. Työvuorolistat tehdään jo vuoden alussa, joten vuorot ovat ajoissa tiedossa.

Hitsareita on työmaalla yhtä aikaa keskimäärin neljä, ja hitsausta tehdään pareittain. Toisen hitsatessa toinen seuraa ympäristöä ja liikennettä. Jos aikaa jää, tehdään myös muita metallitöitä, esimerkiksi jyrsitään vesikaivojen reikiä kiskojen uriin.

Talvisin, kun raiteiden hitsaaminen ei ole mahdollista, tehdään vuorohommia – esimerkiksi aurataan teitä ja huolehditaan kunnossapidosta.

Hitsaaja Tatu Kesäniemi