Kalasatamasta Pasilaan -raitiolinjan koeajot alkavat huhtikuussa

Kalasatamasta Pasilaan -raitiotiehankkeen rakennusvaihe on edennyt loppusuoralle, ja linjan käyttöönotossa siirrytään tekniseen koeliikenteeseen huhtikuun puolivälissä.

Talvinen ilmakuva Kalasatamasta Pasilaan -raitiotiestä Hermannin rantatien pohjoispäästä Vallilanlaakson suuntaan.
Hermannin rantatien pohjoisosa 10.3.2024, rata kaartaa Hermannin rantatieltä Nylanderinpuistoon Hämeentien sillan ali kohti Vallilanlaaksoa. Kuva: Kalasatamasta Pasilaan -hanke.

Kalasatamasta Pasilaan -hankkeen tavoitteena on saada koko reitin järjestelmien käyttöönottotestaukset ja tekniset koeajot tehtyä kesäkuuhun mennessä. Raitiolinjan 13 liikennöinnin aloitus suunnitellaan yhdessä Kaupunkiliikenteen ja HSL:n kanssa.

Tekninen koeliikenne alkaa viikolla 16

Raitiolinjan ajojohtimiin kytketään jännite maanantaina 18.3. Tästä eteenpäin jännite on päällä kaikissa reitin ajolangoissa.

Tekninen koeliikenne alkaa huhtikuussa viikolla 16, ja sen arvioitu kesto on noin viisi viikkoa. Koeajoalueelle asennetaan koeliikenteestä varoittavia kylttejä ja ajoalueella on liikenteenohjaajia, jotka varmistavat tienkäyttäjien turvallisuuden.

Ensin suoritetaan maastokatselmus ja sen jälkeen testataan hidasajossa, miten vaunu liikkuu radalla. Tämän jälkeen vuorossa on erilaisia teknisiä testejä, joilla varmistetaan esimerkiksi liikennevalojen ja vaihteenohjausjärjestelmän toimivuus. Raitiovaunulla suoritetaan myös hämäräajoja ja ajetaan sille määriteltyä operointinopeutta.

Ajolankojen suurin sallittu alituskorkeus on 4,5 metriä. Tätä korkeammilla ajoneuvoilla tai niiden yhdistelmillä ei ole mahdollista alittaa ajolankoja. Rajoitukset ovat jo nyt voimassa koko ratalinjalla.

Artic-raitiovaunu koeajoissa Mäkelänkadulla syyskuussa 2023.
Kuva: Kalasatamasta Pasilaan -hanke.

Koeajoista asukasinfo verkossa 4.4.

Kalasatamasta Pasilaan -hanke järjestää kaikille kaupunkilaisille avoimen verkkoasukasinfon torstaina 4.4. klo 17–18.

Lisätietoa Kalasatamasta Pasilaan -raitiotien koeajoista ja tilaisuudesta saat hankkeen verkkosivuilta. Tarkemmista ajopäivistä tullaan lisäksi kertomaan hankkeen sosiaalisen median kanavissa.