Raitiotiepysäkkeihin tulee muutoksia Helsingin kantakaupungissa

Kaupunkiliikenne Oy ja Helsingin kaupunki tekevät parannuksia kuuteen raitiotiepysäkkiin Helsingissä. Kahdeksan vähällä käytöllä ollut pysäkkiä poistetaan käytöstä vuonna 2024. Muutokset tehdään raideliikenteen sujuvoittamiseksi.

Raitiovaunu ja ihmisiä pysäkillä.

Meilahdessa ja Ruskeasuolla pidennetään ja levennetään Jalavatien, Kuusitien ja Tilkan pysäkkilaitureita Mannerheimintien pohjoisosassa.

Alppiharjussa pidennetään Aleksis Kiven kadulla sijaitsevaa Sturenkadun yhteiskäyttöpysäkkiä siten, että sille mahtuu samanaikaisesti raitiovaunu ja runkolinjan bussi. Lisäksi levennetään ja korotetaan Porvoonkadulla sijaitsevan Alppilan pysäkin kapeita laitureita.

Kaartinkaupungissa sijaitsevaa Kolmikulman pysäkkiä levennetään ja korotetaan.

Korotusten ja levennysten avulla pysäkkien käytöstä tehdään helpompaa liikkumisrajoitteisille. Meilahdessa ja Ruskeasuolla tehtävillä muutoksilla mahdollistetaan lisäksi pikaraitiovaunujen kulkeminen uudelle raitiovaunuvarikolle. Varikkoa rakennetaan parhaillaan Ruskeasuolle.

Pysäkkien pidennykset ja muutostyöt tehdään vuosina 2023–2024.

Kahdeksan hiljaista pysäkkiä poistetaan käytöstä vuonna 2024

Kahdeksan vähällä käytöllä olevaa raitiovaunupysäkkiä poistetaan kokonaan käytöstä. Pysäkkien poisto tehdään vuonna 2024. Siihen asti pysäkit ovat käytössä normaalisti.

Käytöstä poistettavat pysäkit sijaitsevat lähellä toista pysäkkiä. Poistettavat pysäkit puretaan kokonaan, eli rakenteet poistetaan. Tilalle tulee paikasta riippuen esim. kadunvarsipysäköintiä, jalkakäytävää tai istutuskaistaa.

Käytöstä poistettavia pysäkkejä ovat Hietalahdenkatu, Köydenpunojankatu, Kirurgi, Mastokatu, Ulkoministeriön keskustan suunnan pysäkkilaituri, Kellosilta ja Pyöräilystadion. Lisäksi poistetaan Eiran sairaalan laituri, joka ei ole käytössä nytkään.

Poistettavista pysäkeistä kolme (Hietalahdenkatu, Köydenpunojankatu ja Eiran sairaalan laituri) eivät ole tällä hetkellä ole linjaliikenteen käytössä.

Pysäkkien poistaminen lyhentää hieman matka-aikoja ja vähentää raitioliikenteen ylläpito- ja liikennöintikustannuksia. Muutosten jälkeenkin kantakaupungin pysäkkiverkko säilyy tiheänä ja helposti saavutettavana. Periaatteena on, että raitiotiepysäkit sijaitsevat kantakaupungissa noin 300–500 metrin välein.

Muutokset ovat osa raitioliikenteen kehittämisohjelmaa, jota on toteutettu vuodesta 2018 lähtien, ja ne perustuvat kaupunkiympäristölautakunnan vuonna 2021 hyväksymiin kehittämistoimenpiteisiin.