RIL-PALKINTO 2023 Raide-Jokerin allianssille

Vuoden RIL-Palkinnon on saanut Raide-Jokerin rata- ja katuinfran sekä varikon toteuttaminen allianssina ja jaetun kakkossijan Lyyra-kokonaisuus sekä Stadin Ammattiopiston Myllypuron kampus. Tunnustuksen saajan päätti eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz.

Pikaratikka varikolla.

Ennätyksellisestä joukosta RIL-Palkinnon 2023 saajan valinnut eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz korosti valinnassaan Raide-Jokerin yhdistävän ja eheyttävän kuntia sekä luovan samalla laadukasta, uutta kaupunkitilaa.

”Raide-Jokeri ei ole vain yksi hanke, vaan monta. Kun rakennetaan rataa olemassa olevassa ympäristössä, ollaan aivan uusien haasteiden edessä. Sen kertovat myös Raide-Jokerin-avainluvut. Kuntarajat ylittävä, lukuisten lupien kokonaisuus on monella tavalla uraauurtavaa ja poikkeuksellista suomalaista infra-rakentamista.”

Jaetulle kakkosijalle yltänyttä Lyyra-kokonaisuutta ministeri Adlercreutz kehui taitavasta, tiiviiseen kaupunkirakenteeseen toteutetusta uudishankkeesta.

”Kun tähän vielä yhdistyy monimutkainen kaupunki-infra rakennuspaikan alapuolella, niin edessä on uudenlaisia haasteita. Esimerkiksi metro oli käytössä koko rakentamisen aikana, räjäytyksistä huolimatta. Lyyrassa myös rakentamisen vastuullisuus on viety monella tapaa uudelle tasolle. Kohde eheyttää ja rikastuttaa kaupunkitilaa.”

Toisen jaetun kakkossijan – eli Stadin Ammattiopiston Myllypuron kampuksen – osalta hän painotti, että käyttäjät ja rakentajat ovat olleet hankkeessa samaa joukkuetta. Käytännössä kohde on toiminut myös rakennusalan opiskelijoiden oppimisalustana.

”Se näkyy niin rakentamisen ja suunnittelun läpiviennissä kuin valmiissa rakennuksessa. Rakennuksesta tulee laboratorio – oman kädenjäljen näyttämö ja uuden oppimisen paikka.”

RIL-Palkinnon voittaja julkistettiin 23.11.2023 RIL-Summitissa Helsingissä. Päätuomari teki valintansa kolmen finalistin joukosta, rakennusalan asiantuntijoista koostuvan esiraadin arvioiden pohjalta. Kaikkiaan RIL-Palkinto-kilpailuun osallistui 17 kovatasoista ehdotusta.

RIL-Palkinto

RIL ry myöntää vuosittain RIL-Palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista. Palkittava työ tai hanke on edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme. Ensimmäisen kerran RIL-Palkinto on myönnetty vuonna 1972.

Tunnustuksella palkitaan rakennuskohteita, joiden suunnittelussa ja toteutuksessa on osoitettu erinomaista rakennusalan osaamista joko uutta kehittämällä tai olemassa olevaa tietoa luovasti soveltamalla. Kilpailussa on viime vuosina painotettu lisäksi muun muassa digitaalisten ratkaisuiden ja uusien innovaatioiden hyödyntämistä sekä loppukäyttäjien huomioimista.

Vuonna 2022 RIL-Palkinnon sai Blominmäen jätevedenpuhdistamo, ja valinnan teki kansanedustaja Elina Valtonen. Vuonna 2021 RIL-Palkinto myönnettiin Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelman projektikokonaisuudelle, jonka valitsi voittajaksi yritysjohtaja Matti Alahuhta. Vuonna 2020 RIL-Palkinnon sai Olympiastadionin perusparannus ja uudistaminen, jonka päätti  SITRAn yliasiamies Jyrki Katainen.