Innovaatioita ja kustannustehokkuutta Vallilan varikon telikorjaamolla

Vallilan varikon huoltotiloissa raiteella viisi sijaitsee vaihto-osatiimin AH7-huoltopiste, jossa tehdään kaikki huoltotoimenpiteet raitiovaunujen teleille. Huolettavana oleva teli on nostettu pukeille niin, että sen alle pääsee työskentelemään helposti. Työkalut ovat vieressä järjestyksessä sen mukaan, mitä tarvitaan.

Neljä miestä työliivit päällään ja pukkien päälle nostettu raitiovaunun teli.
Kuvassa vasemmalta: työnjohtaja Mika Pentikäinen, vanhempi vaununkorjaaja Niko Henriksson, vanhempi vaununkorjaaja Hannes Saarikoski ja koneistaja Saku Teerihalme.

Järjestelyissä on hyödynnetty Lean-ajattelua, joka keskittyy tuottamattoman toiminnan poistamiseen. Huoltopistettä ja toimintoja lähdettiin kehittämään, jotta huollon läpimenoaika saataisiin nopeammaksi. Vaunun huoltotöitä tekevä tiimi irrottaa telit ja tuo ne metrovarikolta lainattujen pukkien päälle telihuoltopisteelle.

”Kuulimme tammikuussa näistä tulossa olevista Artic-vaunujen 5-vuotishuolloista, ja lähdimme heti tyhjentämään tätä tilaa telihuoltoon sopivaksi. Teleissä on niin paljon eri työkohteita, että ne on helpompi tehdä tässä kuin vaunun alla”, kertoo vanhempi vaununkorjaaja Niko Henriksson.

Kun seuraava viisivuotishuoltoon tuleva vaunu tulee sisään, saadaan telit suoraan sen alle. Siitä irrotetaan taas telit ja niille tehdään huolto. Jatkuvalla kierrolla, kuten Lean-ajattelulle on ominaista.

Asentajat suuressa roolissa

Idea järjestelyihin tuli maailmalta ja toteutus lähti tarpeesta kehittää työn sujumista.

”Asentajat ovat olleet suuressa roolissa, he ovat kehittäneet tästä paikasta sellaisen minkä ovat halunneet. Itse en ole puuttunut suunnitteluun, olen vain mahdollistanut toteutuksen, tilannut näitä tavaroita ja muita”, kertoo työnjohtaja Mika Pentikäinen.

Koneistaja seisoo työtaulun edessä ja osoittaa sitä.
Koneistaja Saku Teerihalme esittelee työtaulua.
Vallilan varikon telikorjaamo, työkalut järjestyksessä seinustalla.
Työkalut ovat hyvässä järjestyksessä ja esillä on vain työhön tarvittavat osat.

Ympäriltä hyllyistä löytyvät vain juuri tähän työhön tarvittavat työkalut. Varastokirjanpito pysyy hyvänä ja joka pultin ja mutterin perään ei tarvitse juoksennella varastoihin. Lisäksi seinällä on telikohtaiset tiedot sisältävä taulu, josta näkee mitä on tehty ja mitä ei. Taulusta voi valita seuraavan työn, siitä näkee myös kansion numeron, josta löytyvät työohjeet.

”Me, Kaupunkiliikenne osakeyhtiönä, halutaan olla kaikkein paras ja kustannustehokkain. Tällaisista asioista se lähtee”, toteaa vanhempi vaununkorjaaja Hannes Saarikoski.

Raitiovaunusta irrotettuja telejä jonossa.
Telejä jonossa odottamassa seuraavaa etappia.

Info:

Teli

Teli on raitiovaunun, junan tai metrojunan alla oleva akselirakenne, joka yksinkertaistettuna sisältää kiskopyörät ja niitä yhdistävän akselin sekä mahdolliset jarrujärjestelmät ja moottorit.

Lean-ajattelu

Lean-ajattelu on johtamisfilosofia, joka keskittyy tuottamattoman toiminnon poistamiseen. Sen avulla pyritään parantamaan asiakastyytyväisyyttä ja laatua, pienentämään toiminnan kustannuksia ja lyhentämään tuotannon läpimenoaikoja. Lähde: Wikipedia

Lue lisää kaluston kunnossapidosta.