Roskasakki Kaupunkiliikenteen apuna

Raitiovaunukuljettajamme Kira Raito kiinnitti työnsä ohessa huomiota Ilkka ja Kaija Erkkilään. Kenties parhaiten Roskasakkina tunnetut Erkkilät ovat nimittäin viime kuukausina putsanneet vapaaehtoisesti ratikkapysäkkejä tupakantumpeista ja muista roskista.

Ihmisiä kahvitilaisuudessa.
Kaija ja Ilkka Erkkilä (vas.) Vallilan varikolla seuranaan toimitusjohtajan assistentti Sanna Laakkonen ja kunnossapitoyksikön johtaja Toni Jurva.

Pääsimme tiistaina 24.5. kiittämään Erkkilöitä heidän tekemästään työstä, kun juhlistimme heitä Vallilan varikolla. Hilpeässä ja paikoin tunteikkaassakin tilaisuudessa toimitusjohtaja Petri Lumijärvi kiitti ensiksi Erkkilöitä, jonka jälkeen jaettiin kukat sekä muistolaatta ja juotiin kakkukahvit. Lisäksi ohjelmassa oli varikkokierros.

Pysäkkien tutut roskat saavat kyytiä

Tampereen, Hämeenlinnan ja Hyvinkään kautta Helsingin kaduille jalkautuneet Erkkilät ovat jo tuttu näky ratikkapysäkeillä. Puhdistettuja pysäkkejä on kertynyt tähän mennessä yli 200.

–Juuri eilen oltiin puhdistamassa Mäkelänkadulla raitiovaunupysäkkien laseja, Erkkilät kertoivat kiitostilaisuudessa. Monet ratikkakuskit ovatkin tulleet tutuiksi ja tervehtivät Roskasakkia työn lomassa.

Tyypillisiä roskia ovat tupakantumpit sekä viime vuosina kasvomaskit. Molempia löytyy pysäkkien edustoilta paljon, vaikka asianmukaiset roska-astiat olisivat vieressä.

Erkkilöiden tilastot puhuvat puolestaan. He aloittivat roskien keräämisen Helsingissä elokuussa 2021, ja 23.5.2022 mennessä he olivat keränneet tupakantumppeja 264400 kappaletta ja täyttäneet 376 muovikassia ulkoa löytyneillä roskilla. Luvut on kirjattu tarkasti ylös päiväkohtaisiin raportteihin.

Erkkilät ovat keränneet roskia vapaaehtoisesti ja omalla kustannuksellaan vuodesta 2011 lähtien. Mikä saa jaksamaan vuodesta toiseen?

–Meillä on kova motivaatio ja usko esimerkin voimaan. Haluamme jättää tämän pallon osaltamme paremmassa hapessa tuleville sukupolville, Ilkka Erkkilä perusteli.