Metropyörien profiilin mittauslaite säästää aikaa, rahaa ja pyöriä

Metrovarikon ns. siivousraiteelle on asennettu metropyörien profiilin mittauslaite, jolla saadaan reaaliaikaista kuvaa pyöristä. Laite mittaa mm. pyörien halkaisijan ja laipan, mikä antaa tarkkaa tietoa niiden sorvaamistarpeesta.

Rami Iiskola ja Mikko Keinonen metropyörän profiililaitteen äärellä.

– Pyörien sorvaaminen pystytään laitteen avulla suunnittelemaan paremmin, mikä puolestaan lisää pyörien käyttöikää, ja siten voidaan myös säästää rahaa vuosittain jopa satoja tuhansia euroja, kertoo etumies Mikko Keinonen, joka on yksi viidestä koneen käyttäjästä.  

Ennen metropyörien profiilin mittauslaitetta kunnossapito tarkasti pyörät manuaalisesti aina tietyn kilometrimäärän jälkeen. Nyt kone mittaa metrojunien pyörät melkein huomaamatta aina, kun metrojuna ajaa siivousraiteen läpi.

– Laite auttaa ajamaan pyörät oikeasti loppuun, tiimipäällikkö Rami Iiskola toteaa.

Pyörien profiilin mittauslaite on tilattu Ratec Oy:ltä. Laitteen on valmistanut Coltech Puolasta, josta käytiin metrovarikolla myös asentamassa laite ja antamassa käyttökoulutusta. 

Laitetta ohjataan ja pyörän profiilin mittaukset saadaan käyttöliittymän kautta. Itse laite vaatii viikoittaista huoltoa ja kalibroinnin kerran vuodessa.    

Uusia laitteita kunnossapidon työn helpottamiseksi on jo suunnitteilla esimerkiksi metron alustan tarkistamiseen.