Ratakorjaamo saa uudet tilat Kivikosta
Kivikkoon nouseva raitioteiden rakentamista ja kunnossapitoa palveleva ratakorjaamo valmistuu ja otetaan käyttöön tämän vuoden aikana. Uusi ratakorjaamo tulee olemaan konepajamainen laitos, jonka tuotanto on tarkoitus kolminkertaistaa nykyisestä.

Koskelassa toimineelle ratakorjaamolle alettiin etsiä uutta paikkaa, kun todettiin, ettei ratakorjaamo enää mahdu uudistettavan Koskelan varikon yhteyteen. Tontti uusille tiloille löytyi Kivikosta.
–Osa Koskelan vanhoista laitteista kunnostetaan ja siirretään uudelle ratakorjaamolle. Uusi ratakorjaamo vaatii myös lisää tuotantolaitteita, sillä tarkoitus on kasvattaa kiskojen ja vaihteiden tuotantoa jopa 300 prosentilla, projektijohtaja Riku Raitala kuvaa hankkeen taustaa ja laajuutta.
Konepajamainen tuotantolaitos
Kivikon ratakorjaamolle rakennetaan tuotantotilat raiteiden ja vaihteiden rakentamiselle. Tuotantohallin lisäksi tontille tulee toimistosiipi sekä varastoalueita. Varastoalueet yhdistyvät tuotantohalleihin pitkillä siltanosturiradoilla.
Ratakorjaamolla valmistetaan kaikki ratojen teräksiset osat ja komponentit, kuten kiskojanat, vaihteet ja raideristikot. Helsingin raitiotieverkon jokainen kaarre on kaarevuudeltaan yksilöllinen, joten ratakorjaamolla taivutetaan ratakiskot yksittäin sopiviksi jokaiseen kaarteeseen.
Valmiit kiskojanat, vaihde-elementit ja vaihderistikot kuljetetaan siltanostureilla läpi tuotantohallin varastoalueelle, josta ne lastataan työmaille asennettaviksi.
Kiertotalouskentälle vodaan tuoda esimerkiksi purettuja radan osia.
– Kyseessä enemmän konepajamainen laitos, sillä Kivikossa tehdään uusia osia eikä vain korjata. Ratakorjaamo-nimi kuitenkin kunnioittaa pitkää historiaa, Raitala sanoo.
Ratakorjaamolla pystytään valmistamaan nopeasti uudet tarvittavat radan osat. Raideverkon toiminta voidaan näin varmistaa äkillisissäkin radan rikkoutumistilanteissa.
Kaupunkiliikenteen ympäristövastuullisuutta koskevat periaatteet on huomioitu myös Kivikon ratakorjaamon suunnittelussa ja rakentamisessa. Rakentamisen aikaista vastuullisuutta ohjaavat ympäristösertifikaatit. Valmiissa rakennuksessa on kiinnitetty huomioita erityisesti lämmöneristykseen ja energiaratkaisuihin. Lisäksi itse ratakorjaamorakennuksen käyttöiän tavoitteeksi on asetettu sata vuotta.

Tuotanto käynnistyy syksyllä
Sopimus KVR-urakasta solmittiin urakoitsijana toimivan Skanskan kanssa tammikuussa 2024, ja rakennusluvan saamisen jälkeen rakentaminen voitiin käynnistää jo saman vuoden huhtikuussa.
Hanke etenee aikataulussa. Tuotantolaitteiden kuten metallintyöstökoneiden ja siltanostureiden asentaminen aloitetaan heti vuoden 2025 alussa. Rakennustyöt valmistuvat kevään aikana niin, että pihatöitä lukuun ottamatta ratakorjaamo on valmis.
– Laitteiden testausten jälkeen voidaan aloittaa käyttökoulutukset ja perehdytykset uusiin laitteisiin. Sujuva käyttöönotto vaatii henkilöstön ja useiden ammattiryhmien yhteistyötä ja yhteistä toimintaa, Raitala kertoo.
Ratakorjaamon toiminnot ovat tällä hetkellä väistötiloissa Koskelan kaarihallissa. Uusiin tiloihin päästään syksyn 2025 aikana, jolloin ratakorjaamo on tarkoitus ottaa käyttöön ja tuotanto voi pyörähtää käyntiin porrastetusti. Kivikon ratakorjaamolla tulee työskentelemään noin 25 Kaupunkiliikenteen työntekijää.