Light Rail Training -koulutusohjelma starttasi Zürichissä

Light Rail Training -koulutusohjelma starttasi 21. marraskuuta. 23 alan ammattilaista Helsingistä, Espoosta, Vantaalta, Tampereelta ja Dresdenistä matkusti koulutuksen ensimmäiselle viikolle Zürichiin.

Ihmisiä turvaliiveissä Zürichin varikolla.

Koulutus koostuu kolmen viikon jaksoista, jotka sisältävät luentoja, työpajoja, keskusteluja, verkostoitumista, kohdevierailuja ja harjoitustöitä.

Mukana koulutuksessa on eri alojen ammattilaisia Kaupunkiliikenne Oy:stä, Helsingin kaupungilta, HSL:ltä, Vantaan ja Espoon kaupungeilta, Tampereen Raitiotieltä, NRC:ltä ja Swecolta. Osallistujia on mm. hallinnosta, kaluston kunnossapidosta, projektinhallinnasta, investointien hallinnasta, kaupunkikehityksestä ja joukkoliikenteen suunnittelusta.

Koulutus käydään Zürichissä, Dresdenissä ja Helsingissä, ja se keskittyy pikaraitioiden kehittämiseen eri näkökulmista.  Aiheina ovat kaupunkikehitys, joukkoliikenneverkkosuunnittelu, maa- ja vesirakentaminen, liikenteen tuotanto ja käyttö, junakalusto, julkiset hankinnat ja laki, projektinhallinta ja kestävä kehitys. 

Laaja kokonaisuus pikaratikkatietoa

Tavoitteena on tarjota osallistujille laaja kokonaisuus pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen kehittämisestä ja pikaraitiotien tarjoamista tulevaisuuden mahdollisuuksista. Vuorovaikutteiset elementit, kuten keskustelut ja verkostoituminen, helpottavat erilaisten näkemysten ymmärtämistä ja luovat pohjaa tulevalle yhteistyölle ja hankkeiden sujuvalle toteuttamiselle. 

Ensimmäisellä viikolla käsiteltiin julkisen liikenteen kehittämistä, kestävää kehitystä, Zürichin ja Bernin katusuunnittelun projektia ja kaupunkikehityksen merkitystä joukkoliikenteessä. Viikon kruunasi tutustuminen Zürichin Glattalbahnilla sijaitsevaan pikaraitiovaunuhankkeeseen ja paikallisen joukkoliikenneyrityksen, VBZ Züri Linien, liikenteen tuotannon strategiaan. Lisäksi Hampurin Hochbahnin kestävän kehityksen konkreettiset toimenpiteet tekivät kaikkiin vaikutuksen. 

Vastavuoroisesti koulutuksen osallistujat esittelivät ulkopuolisille asiantuntijoille mm. Tampereen Ratikkaa ja Kruunusillat-hanketta. Viikon erikoisvieras saapui Dresdner Verkehrsbetriebe DVB:stä, joka on koulutuksen tärkeä kumppani ja isännöi Dresdenin koulutusviikkoa. Viikon päätti yhteinen illallinen Zürichin alkuperäisessä Rheinfelder Bierhallessa. Kaiken kaikkiaan viikko oli onnistunut.

Lue lisää Light Rail Training -koulutusohjelmasta.