Pikaraitiovauna ajaa lumisessa maisemassa.

Bli förare

Om du njuter av att köra och tycker om att arbeta självständigt i förarhytten av ett unikt trafikmedel, kan arbetet som förare lämpa sig för dig!

Kaksi raitiovaunukuljettajaa seisoo raitiovaunun edessä.

Vill du göra betydelsefullt arbete som gör stadsbornas vardag smidigare? Spårtrafiknätverket i huvudstadsregionen tredubblas och vi söker nya förare!

Hae raitiovaununkuljettajaksi linkkiSök jobb som spårvagnsförare! (på finska)

Arbetet som förare på Stadstrafik Ab har en stor betydelse för miljön och passagerarna; förarna håller stadsborna i rörelse på ett miljövänligt och exakt sätt. Yrket är unikt på många sätt – det finns bara få arbetsplatser där man får se solen gå upp och staden vakna på samma sätt som i förarhytten av en spårvagn eller ett metrotåg.

Smakprov på utbildningen för metroförare

Man trivs hos oss

Kuljettaja metrojunan ohjaamossa.

Vi erbjuder ett mobilt arbete med trevliga arbetskamrater. Vi är en trygg arbetsgivare och behöver allt fler förare i framtiden i och med att spårtrafiknätverket tredubblas. Lönen kompletteras av goda anställningsförmåner såsom tjänstebiljett, möjlighet till tjänstebostad samt lunch-, motions- och kulturförmåner. Man trivs hos oss – den genomsnittliga anställningstiden hos oss är cirka 12 år.

Vi utbildar till ett nytt yrke

Raitiovaunun kuljettajat raitiovaunun ovella.

Våra kunniga utbildare utbildar dig till ditt arbete i samarbete med Yrkesinstitutet Stadin ammatti- ja aikuisopisto. Du har ett anställningsförhållande och får lön redan under studietiden. Studierna genomförs i form av en läroavtalsutbildning. Studierna inleds med en period av närundervisning på två (2) månader. Därefter avläggs en arbetspraktikperiod på fyra (4) månader. Studierna är heltidsstudier där undervisningen för det mesta sker på kvällar och veckoslut.

Artic-raitiovaunu liikenteessä.

Framtidsbransch

Förarna utgör vår största yrkesgrupp. För närvarande har vi sammanlagt över 600 metro- och spårvagnsförare och antalet kommer att växa ytterligare – i framtiden kommer utbyggnaden av den västra metrosträckan samt många spårvägsprojekt såsom Spårjokern och Kronobroarna att säkerställa att det behövs allt fler förare.

Hur kan jag bli förare på Stadstrafik Ab?

B-körkort

Du har minst ett finskt B-körkort och du tycker om att köra.

Tillräcklig ålder

Du är minst 21 år gammal, så du har redan hunnit få lite körerfarenhet.

God hälsa

Ditt hälsotillstånd låter dig arbeta i trafikyrket och utföra sittande arbete. Mer information om det hälsotillstånd som krävs kan du läsa på Traficoms webbplats.

Säker körstil

Du har inte begått allvarliga trafikförseelser tidigare.

Ansvarsfullt proffs

Ansvarsfullhet i trafiken är naturlig för dig.

Varierande arbetstider

Du är beredd att arbeta i skift och förstår att det kräver flexibilitet.

Smidig kundservice

Förarens jobb är att betjäna stadsborna. Interaktionsfärdigheter och förmåga till kundservice har en nyckelroll i detta arbete.

Goda språkkunskaper

Du har goda kunskaper i finska för att säkerställa exakt kommunikation och därigenom säker trafik.